Tijdelijk uit elkaar gaan?

Tijdelijk uit elkaar gaan

Molius voor FORYOU Magazines
6 Mei 2016

Stiefouderschap en relaties. Artikel Molius in www.foryoumagazines.nl

Overspannen, tijdelijk uit elkaar?

Peter dacht eigenlijk dat er niets aan de hand was. Hij had er totaal een idee van, dat zijn vrouw, Marie, nagenoeg overspannen was. Ze wilde eigenlijk even letterlijk afstand nemen en in alle rust alles op een rijtje zetten. Peter begreep hier niets van! Ze had een leuke baan, ze hadden een leuk gezinnetje en volop leuke vrienden en kennissen.

Marie en hij hadden bijna nooit ruzie en volgens hem dus nooit relatieproblemen. Marie keek hier echter heel anders tegenaan. Ze zat niet lekker in haar vel. Ze kreeg te weinig ruimte en ze wist niet wat ze met zichzelf aan moest. Eigenlijk deed ze vooral wat haar omgeving van haar verwachtte, maar onderhuids voelde ze zich hier helemaal niet gelukkig bij.

 

Tijdelijk uit elkaar, hoe heeft dit kunnen gebeuren?

Vanaf het begin van hun relatie dacht Marie, door vooral aardig gevonden te worden, een goede echtgenoot te zijn. Voordat ze met Peter een verhouding begon, werd ze er regelmatig op gewezen, dat ze te nadrukkelijk haar mening ventileerde. Op die manier, zou ze nooit aan de man komen! Marie nam deze adviezen ter harte en daarom stelde ze zich in haar huwelijk ‘dienstbaar’ op.

 

Tijdelijk uit elkaar gaan de oplossing?

Peter kreeg hierdoor volop ruimte en nam deze ook. In de afgelopen 8 jaar hebben ze 2 kinderen gekregen en Peter vond het nodig om zijn vrouw met enige regelmaat in het openbaar af te snauwen. Hij deed dingen zoals hij dit wilde, zonder met zijn vrouw te overleggen. Marie stond het water aan de lippen en ze wilde aan het einde van de rit scheiden.

 

Wat nu te doen?

Vaak zien we, dat in dit soort situaties één van de partners een tijdelijke breuk wil inlassen. Tijdelijk uit elkaar gaan dus. Dit is nodig om voldoende afstand te kunnen nemen. In dit geval geldt dit voor Marie. Als ze dit niet zou doen, dan zou dit haar zowel lichamelijk als geestelijk kunnen breken. Peter is hierom even bij zijn ouders ingetrokken.

 

Nieuwe situatie

Het is nu heel belangrijk, hoe ze beiden met deze nieuwe situatie omgaan. Ze hebben in ieder geval afspraken gemaakt over hoe lang ze uit elkaar zullen gaan en wanneer ze elkaar spreken en zien in het kader van zowel gezin als relatie. Ze kunnen dan praten over hoe zij alles beleven tijdens de time-out.

 

Professionele hulp in de vorm van relatietherapie

Ook hebben ze professionele hulp in de vorm van relatietherapie ingeschakeld, die hen helpt bij het verkrijgen van bruikbare inzichten in wie ze zijn en wat ze willen. In de momenten, dat ze elkaar spreken komen ook deze bevindingen aan de orde. Naast praten ondernamen ze ook leuke dingen, zoals een hapje eten, een strandwandeling of samen een drankje drinken. Zo vroegen ze zichzelf onder meer het volgende af:

  • Hoe gaan we verder en welke verwachtingen heb ik hierover?
  • Wat gaat er goed en wat moet ik verbeteren in onze relatie?
  • Wie is waarvoor verantwoordelijk en waarom is dit zo?
  • Hoe zorgen we ervoor, dat we elkaar recht in de ogen kunnen blijven kijken?
  • Hoe maken we een goede tijdsplanning, zodanig dat we voldoende lucht krijgen om even op adem te kunnen komen, om te kunnen ‘bijtanken’ en overzicht te houden?

 

Hoe is de situatie nu?

Peter slaapt in eerste instantie tijdens de weekenden weer thuis. Hiermee kunnen ze de situatie thuis weer goed handlen. Marie geeft nu aan wat ze van zaken vindt en hierbij geeft ze aan hoever ze wil gaan. Peter weet dan waar hij aan toe is. Ze leren elkaar opnieuw te waarderen.

Ze hebben beiden hun eigen route gevolgd, waarbij ze door praten, dingen ondernemen en door voldoende overleg elkaar steeds beter kunnen en willen begrijpen. En … als ze het dan een keertje niet eens zijn, dan weten ze elkaar te vinden en vinden ze zonder druk en angst een passende oplossing! In dit geval heeft tijdelijk uit elkaar gaan dus positief resultaat opgeleverd!

Gepubliceerd in For You Magazine

Om de privacy van de betrokkenen te waarborgen zijn de namen aangepast.

 

Relatietherapeut Mohini zal er alles aan doen om jullie mogelijkheden in kaart te brengen en zal jullie met daad en raad bijstaan in jullie ontwikkelingen.

Mohini Schrevelius

Relatietherapeut, Molius Westland

Afspraak maken

Vul het formulier in en ik bel je zo snel mogelijk terug.

Uw privacy is voor Molius Relatietherapie Westland van groot belang. Uw persoonsgegevens behandelen we daarom vertrouwelijk en zorgvuldig en beveiligen we goed.

1 + 4 =

Proefscheiding of time-out?
Proefscheiding of time-out?

Proefscheiding of tijdelijk uit elkaar gaan? Het komt voor dat koppels gedesillusioneerd raken door onzekerheden binnen hun relatie, maar niet klaar zijn om de permanente stap van een echtscheiding te nemen....

Lees meer
Mijn partner gaat vreemd
Mijn partner gaat vreemd

Mijn partner gaat vreemd, help! Wat nu? Help, mijn partner gaat vreemd Je hebt vermoedens dat je partner vreemdgaat. Het plaatje zoals je dacht dat het was, is ineens veranderd. Je wereld staat op z’n kop....

Lees meer
Sleur in een relatie?
Sleur in een relatie?

Sleur in relatie? Lees wat te doen Ouderwetse aandacht Misschien herken je het wel. In het begin van jullie relatie is alles leuk. Je bent verliefd en niets is teveel. Je doet samen leuke dingen als uit eten...

Lees meer